ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 22/1/2017

 

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αμπελακιώτες και Αμπελακιώτισσες,

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή συμμετοχή σας στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αμπελακίων.

Θα αναφερθούμε με συντομία στο έργο του Συλλόγου και τα βασικότερα από τα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας και στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος στα μέλη του Συλλόγου για να εκφράσουν τις απόψεις και τα αιτήματά τους.

Μετά από τις τοποθετήσεις των μελών ο λόγος θα δοθεί στον κο Δήμαρχο, καθώς και σε όποιον Δημοτικό Σύμβουλο ή εκπρόσωπο Δημοτικής Παράταξης επιθυμεί να τοποθετηθεί.

 

Α. ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ο Σύλλογος Αμπελακίων συναισθανόμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών, προωθεί δράσεις που διευκολύνουν οικονομικά τους πολίτες αλλά και ιδιαίτερα τους Αμπελακιώτες.  Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, με τη βοήθεια του Δήμου και σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Εθελοντών Αλίμου, συμμετείχαμε ενεργά στο πρόγραμμα εθελοντισμού και στο «κίνημα χωρίς μεσάζοντες». Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο Σύλλογος κατάφερε να εξασφαλίσει για τους πολίτες ποιοτικά αγαθά, από έλληνες παραγωγούς, σε προνομιακές τιμές. Από τη δράση αυτή προκύπτουν ποσότητες τροφίμων που διαθέτουν οι παραγωγοί, οι οποίες προσφέρονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου.

Επίσης ο Σύλλογός μας έχει οργανώσει δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων και ρουχισμού για τους άπορους, ειδών ατομικής φροντίδας για τα παιδιά του ιδρύματος ‘Αγιος Ανδρέας’  καθώς και φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου.

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνδυάζοντας τον πολιτισμό με την αναψυχή ο Σύλλογός μας έχει διοργανώσει εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικά μνημεία, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Με τις ‘Γιορτές Άνοιξης’ που διοργανώνουμε κάθε χρόνο δημιουργήσαμε ένα θεσμό για την παιδική αναψυχή στην πόλη μας.

Επίσης για σειρά ετών ο Σύλλογος Αμπελακίων λειτούργησε  τμήματα γυμναστικής και χορού τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα τμήματα του Δήμου.

 1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Σύλλογός μας συμβάλει αποτελεσματικά στην καθαριότητα της πόλης μας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουμε τα όποια προβλήματα καθαριότητας υπάρχουν και επικοινωνούμε με τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, υποβάλλοντας τα σχετικά αιτήματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σπανίζει πια το θέαμα των ξεχειλισμένων κάδων. Τα απόκλαδα και τα ογκώδη αντικείμενα μαζεύονται άμεσα. Βλέπουμε στους δρόμους τους οδοκαθαριστές και τα ειδικά αυτοκίνητα-σκούπες. Βλέπουμε να πλένονται οι κάδοι και να καθαρίζονται τακτικά οι ελεύθεροι χώροι. Επίσης  είναι άμεση η ανταπόκριση των υπηρεσιών καθαριότητας στα αιτήματα που υποβάλλονται.

Όμως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό θέλουμε να εκφράσουμε το αίτημά μας προς τη Δημοτική Αρχή για την  εφαρμογή προγράμματος αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ειδικά για τα σημεία όπου η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει γρήγορη συγκέντρωση σκουπιδιών. Όσον αφορά την περιοχή των Αμπελακίων, τα σημεία αυτά τα έχουμε εντοπίσει και είναι στη διάθεση της υπηρεσίας περιβάλλοντος. Επίσης θα θέλαμε να ζητήσουμε τη θέσπιση ενός προγράμματος αντικατάστασης χαλασμένων κάδων απορριμμάτων.

Στο σημείο αυτό όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ευθύνη που έχουμε και εμείς ως πολίτες για την τήρηση της καθαριότητας στην πόλη μας.

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε, η προσυνεννόηση με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου πριν βγάλουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα και απόκλαδα, η σωστή ανακύκλωση με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί και το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων μας είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε η εικόνα της περιοχής μας να είναι αυτή που θέλουμε.

 1. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Αμπελακίων συγκεντρώνει και καταγράφει όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται από τα μέλη του και αφορούν τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας.

Τα προβλήματα αυτά προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες ως αιτήματα και παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Θέλουμε για μία ακόμα φορά να επισημάνουμε τη σημασία της συμμετοχής σας σε αυτή τη διαδικασία.

Καλούμε τα μέλη μας να επικοινωνούν με το Σύλλογο για όποιο θέμα, μικρό ή μεγάλο πέσει στην αντίληψή τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συλλογική αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι πολύ καλύτερη από την ατομική.

 

Β. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 

 1. ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Κατανοούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς και το υψηλό κόστος ενός προγράμματος ασφαλτοστρώσεων. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι το οδόστρωμα σε πολλούς δρόμους των Αμπελακίων έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Για αυτό ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να συμπεριλάβει στις επόμενες εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων με προτεραιότητα τους δρόμους της περιοχής μας που παρουσιάζουν εντονότερο πρόβλημα. Στον εντοπισμό αυτών των δρόμων μπορεί να βοηθήσει ο Σύλλογος Αμπελακίων. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ύπαρξη αρκετών πεζοδρομίων τα οποία χρειάζονται επισκευή αλλά και σημείων στα οποία δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και πρέπει να κατασκευαστεί.

 1. ΝΕΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Ένα αίτημα ετών υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή με τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού στη συμβολή των οδών Μανδηλαρά και Λεωφόρου Καλαμακίου.

Υπενθυμίζουμε και επιμένουμε στην αναγκαιότητα κατασκευής του 8ου Δημοτικού σχολείου στο οικοδομικό τετράγωνο 370 με πρόβλεψη για χώρο πρασίνου γύρω από τη σχολική μονάδα.

 1. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Διοίκησης Κονδύλη ήταν η εξασφάλιση και διάσωση του οικοδομικού τετραγώνου 355 μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Μεγίστης και Βάρναλη. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει στην άρση της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου χώρου παραδίδοντας ουσιαστικά το χώρο στην υπέρμετρη δόμηση. Ο Σύλλογός μας είχε αντιδράσει έντονα σε αυτή την ενέργεια καταθέτοντας ένσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο τότε νεοεκλεγείς Δήμαρχος κος Ανδρέας Κονδύλης κατανοώντας τη σημασία της διάσωσης του συγκεκριμένου χώρου προέβη στην απόκτηση του οικοπέδου από το Δήμο και την απόδοσή του στους Δημότες.

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για τη δρομολόγηση των διαδικασιών αποζημίωσης των απαλλοτριώσεων και της διάσωσης των λίγων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διασφάλιση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην περιοχή μας είναι σοβαρή υποχρέωση για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Κάθε ελεύθερος χώρος που χάνεται, είναι και μια ευκαιρία που δεν επιστρέφει.

 1. ΡΕΜΑ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ

Το Ρέμα Λαγκαδίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό υδροβιότοπο για την περιοχή μας με ιδιαίτερη χλωρίδα, πανίδα και φυσικό κάλος.

Είναι γεγονός ότι το ρέμα πλέον καθαρίζεται τακτικά όπως επίσης τακτικοί είναι και οι ψεκασμοί για τα κουνούπια.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή την ανάδειξη του ρέματος, με τη δημιουργία ζώνης γραμμικού πρασίνου στις όχθες του, τοποθέτηση φωτισμού και κατασκευή γεφυριών κατά μήκος του.

 1. ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται μικρά και μεγάλα έργα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό έργο, την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με το οποίο θα μπει τάξη στην άναρχη κατανομή των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων στην πόλη μας. Ο Σύλλογός μας έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις του για το νέο Γ.Π.Σ.

Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, αναφερθήκαμε ήδη στον παιδικό σταθμό της Καλαμακίου.

Η ανάπλαση των παιδικών χαρών, τα υπαίθρια γυμναστήρια, η αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων οδοσήμανσης, τα πάρκα σκύλων είναι μερικά από τα έργα που αλλάζουν την όψη της πόλης μας.

Όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Έχουμε ήδη αναφέρει:

 1. Την κατασκευή του 8ου Δημοτικού σχολείου στο οικοδομικό τετράγωνο 370 με πρόβλεψη για χώρο πρασίνου.
 2. Την οριοθέτηση του ρέματος και την ανάδειξή του σε χώρο γραμμικού πρασίνου με γεφυράκια που θα συνδέουν τις δύο όχθες του ρέματος.
 3. Το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων με προτεραιότητα σε όσους δρόμους παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα.

Επίσης αναφέρουμε:

 1. Την ανάπλαση του ΟΤ 375 στις οδούς Σερίφου, Ισαάκ, Σολωμού.
 2. Την ανάπλαση ΟΤ 344 στις οδούς Καλαμακίου, Μανδηλαρά και Χειμάρρας στην είσοδο της πόλης μας.
 3. Την ανακατασκευή του δικτύου πεζοδρόμων Λευκωσίας-Μεγάλου Σπηλαίου-Βάρναλη-Λάρνακος ο οποίος έχει υποστεί σημαντικές φθορές.
 4. Το Δημοτικό Γυμναστήριο στο ΟΤ 325 στις οδούς Λευκωσίας, Ικαρίας και Αλαμάνας πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο, με πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης και πρασίνου.
 5. Την αξιοποίηση του ΟΤ 374 στη συμβολή των οδών Λαγκαδίων και Μανδηλαρά.
 6. Τη διάνοιξη-διαπλάτυνση της οδού Θεομήτορος στο τμήμα από Λ.Καλαμακίου μέχρι Πυθαγόρα.
 7. Τη διάνοιξη της οδού Λαγκαδίων στο τμήμα από Μανδηλαρά μέχρι Θεομήτορος.
 8. Διαμόρφωση του χώρου γύρω από την παιδική χαρά της Μανδηλαρά & Λαγκαδίων

 

 1. ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Με ενέργειες του Συλλόγου Αμπελακίων και τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής το πρόβλημα στάθμευσης βαρέων οχημάτων στην περιοχή μας έχει περιορισθεί σημαντικά.

Όμως, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Καλούμε τα μέλη μας να ειδοποιούν το Σύλλογο για όποιο περιστατικό παράνομης στάθμευσης βαρών οχημάτων εντοπίσουν.

 1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η πολυδιαφημισμένη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  κυκλοφοριακή μελέτη, δυστυχώς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν, ήταν αποσπασματικές και υλοποιήθηκαν κατά περίπτωση και χωρίς να ληφθεί υπόψη το σύνολο.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή την επανεξέταση και βελτίωση των προβληματικών σημείων της κυκλοφοριακής μελέτης.

 1. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Δυστυχώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο ευνοεί την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και δυσκολεύει την απεγκατάστασή τους.

Εκείνο που ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή είναι να προβεί σε όλες τις ενέργειες που επιτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή για την υγεία των Δημοτών.  

 1. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΑΜΑΡ

Αφήσαμε τελευταίο ένα μεγάλο θέμα το οποίο προέκυψε πρόσφατα. Αυτό αφορά την πρόθεση της εταιρείας ΦΑΜΑΡ Α.Β.Ε. να προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών και υπό έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων, στο κτήριο επί της οδού Αγίου Δημητρίου 63.

Η εν λόγω εταιρεία προσπαθεί να εγκαταστήσει στην περιοχή μας μία νέα δραστηριότητα η οποία είναι εντελώς ασύμβατη με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Γενικής Κατοικίας όπως ορίζεται από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επιπροσθέτως η προτεινόμενη χρήση του εργοστασίου, δεν είναι μέσα στις επιτρεπόμενες από την οικεία Πολεοδομία χρήσεις.

Πιστεύουμε ότι η σχεδιαζόμενη δραστηριότητα εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για ολόκληρο το Δήμο, δεδομένων των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται αλλά και των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται σε μονάδες παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών και υπό έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων. Με απλά λόγια θα έχουμε μία διαρκή απειλή μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας. Μία βόμβα δίπλα στα σπίτια μας.

Ο Σύλλογός μας έχει ετοιμάσει ψήφισμα το οποίο θα αναγνωσθεί στο τέλος της εισήγησης και θα τεθεί σε ψηφοφορία. Το ψήφισμα αυτό θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον Άλιμο. Για αυτό το λόγο καλούμε τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους κατοίκους και τους φορείς του Δήμου Αλίμου, να αγωνισθούν για την αποτροπή των σχεδίων εγκατάστασης αυτής της μονάδας στον Αλιμο.

 

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, τελειώνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμβολή σας στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Έχετε κάνει ήδη πολλά αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Κατανοούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς και τα προβλήματα προκύπτουν από την παρακράτηση των πόρων των Δήμων από την Κεντρική Διοίκηση.

Σας προτρέπουμε όμως να συνεχίσετε με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα και να αγνοήσετε όσους για δικούς τους λόγους θέλουν να παραμείνει η πόλη στο παρελθόν.

 

Αγαπητοί γείτονες

Δυστυχώς η οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας έχουν αλλάξει τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τις προτεραιότητές μας.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, η υπέρμετρη φορολόγηση, οι υπέρογκες εισφορές, η φτώχεια και η ανεργία στραγγαλίζουν καθημερινά τη ζωή μας και κάνουν κάθε ημέρα σκληρότερη από την προηγούμενη.

Η σκέψη μας και οι ενέργειές μας πρέπει πάνω απ’όλα να εστιάζονται σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Με όσες δυνάμεις μας απομένουν ας διατηρήσουμε την ελπίδα και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι και για την περιοχή που ζούμε και αγαπάμε.

Οσα αναφέρθηκαν αποτελούν μία συνοπτική αναφορά των θεμάτων που μας απασχολούν.

Θα θέλαμε να συμπληρώσετε αυτή την καταγραφή με τα θέματα που εσείς θέλετε να ακουστούν έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και των Δημοτικών Παρατάξεων.

Θέλουμε επίσης να ζητήσουμε τη συνδρομή και τη συμμετοχή σας στις προσπάθειες του Συλλόγου, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει καλύτερη η περιοχή μας.

Η δύναμη ενός συλλόγου είναι ο κόσμος του.

Το τηλέφωνο του Συλλόγου είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Η δική σας συμμετοχή θα κάνει τη διαφορά.

Ως απερχόμενο ΔΣ ευχόμαστε στο νέο που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Advertisement
By ABELAKIA-ALIMOU Posted in ΝΕΑ