Γνωμικό

Ο Σύλλογος Αμπελακίων διοργανώνει

3ήμερη εκδρομή στην Ευρυτανία

στις 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

  • Στα τηλέφωνα: Σταθερό : 211-0122843 & 211-0122844   Κινητό : 697-3086154
  • Στα γραφεία του Συλλόγου Αμπελακίων Αγ.Δημητρίου 68 (στον πεζόδρομο δίπλα από τη ΦΑΜΑΡ)  Ωρες λειτουργίας: Πρωί από 10:00 μέχρι 12:00 Απόγευμα από 17:00 μέχρι 19:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η Ημέρα Παρασκευή 18/10 ΑΘΗΝΑ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στην οδό Υψηλάντου, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για Καρπενήσι με ενδιάμεση στάση για ξεκούραση έξω από την πόλη της Λαμίας. Στη διαδρομή για το Καρπενήσι θα περάσουμε από την όμορφη κωμόπολη της Μακρακώμης. Θα διασχίσουμε το χωριό του Αγ.Γεωργίου και το τούνελ του Τυμφρηστού και θα συνεχίσουμε για την ιστορική περιοχή του Κεφαλόβρυσου. Χωμένη στα πλατάνια και στα γάργαρα νερά, η περιοχή όπου έγινε η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1823, όπου σκοτώθηκε ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Μάρκος Μπότσαρης. Χρόνος ελεύθερος για καφέ ή γεύμα. Συνεχίζουμε για Μικρό Χωριό. Τακτοποίηση στα δωμάτια του υπέροχου ξενοδοχείου που βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό αλπικό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Ξεκούραση, φαγητό και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα Σάββατο 19/10 ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ – ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο ονομαστά μοναστήρια της Ρούμελης, την Παναγία του Προυσού που οφείλει το όνομά της στη θαυματουργή εικόνα της ‘Κυράς της Ρούμελης’, την Παναγία την Προυσιώτισσα ή Μπουρσιώτισσα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η παράδοση συνδέει την εικόνα με την εικονομαχία επί εποχής του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829μχ – 842μχ). Για να γλυτώσει η εικόνα, έφυγε από την Προύσα της Βιθυνίας και με θαυματουργό τρόπο βρέθηκε στην τότε απρόσιτη σπηλιά και σημερινό καθολικό της Μονής. Στη μονή λειτουργεί Ιστορικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα όπως εικόνες από το 15ο αιώνα, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα, σπάνια χειρόγραφα, τα άρματα του Καραϊσκάκη και πολλά άλλα. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Μεγάλο Χωριό. Σε αυτή τη γωνιά της Ευρυτανίας η φύση οργιάζει: βουνά, πηγές, ποτάμια, καταρράκτες και φαράγγια. Οι βόλτες μέσα στο χωριό με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παλιά πέτρινα σπίτια θα σας ενθουσιάσουν. Θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο. Το υλικό που εκτίθεται εκεί αποτελεί προσφορά των Μεγαλοχωριτών και περιλαμβάνει υφαντά, παραδοσιακές στολές, οικοσυσκευές, ξύλινα και χάλκινα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εργαλεία και σκεύη από παλιούς επαγγελματίες που δραστηριοποιήθηκαν στο χωριό, αγροτικά εργαλεία, φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα. Σκοπός του Μουσείου είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη και η προβολή της λαογραφικής μας παράδοσης και του πολιτισμού του Μεγάλου Χωριού και γενικότερα της Ευρυτανίας. Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, φαγητό και γλέντι.

3η Ημέρα Κυριακή 20/10 ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση για Καρπενήσι. Η πόλη αναπαύεται νωχελικά στην αγκαλιά του Βελουχίου, του αρχαίου Τυμφρηστού σε υψόμετρο 960 μέτρων. Είναι πνιγμένη στα έλατα και καλά προφυλαγμένη από τους παγερούς βοριάδες. Η πόλη έχει να διηγηθεί πολλά. Κουβαλάει στις πλάτες της ζωντανή ιστορία ενώ διακρίθηκε για την προσφορά της στην πατρίδα καθώς πρωτοστατούσε πάντα στους εθνικούς αγώνες. Θα ακολουθήσει η αναχώρησή μας για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση. Άφιξη στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

Περιλαμβάνονται:

Μετακίνηση σύμφωνα με το πρόγραμμα με κλιματιζόμενο πούλμαν. Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Hellas Country Hotel. Δύο πρωινά και δύο δείπνα στο ξενοδοχείο ( το πρωινό και το δείπνο περιλαμβάνουν μπουφέ με τοπικά εδέσματα). Διόδια αυτοκινητοδρόμων

Δεν περιλαμβάνονται:

Είσοδος στα μουσεία και τους ιστορικούς – αρχαιολογικούς χώρους. Αναψυκτικά και ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

52069401

Advertisement